1 portion
100 g valfri pasta
1 stor morot
3/4 dl riven Västerbottenost eller annan valfri sort
1 dl hasselnötter (både rostade och orostade fungerar)
en halv vitlöksklyfta (valfritt)
2–3 msk olivolja
2 baconskivor, om du råkar ha över
1 msk hackad persilja till topping
salt och svartpeppar
1 Koka upp pastavattnet och tillsätt rikligt med salt.
2 Skala och skär moroten i slantar. Vill du mjuka upp moroten: koka en stund och slanta därefter.
3 Lägg i en mixerskål tillsammans med ost, nötter, vitlök och olivolja.
4 Mixa till en halvslät röra och smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer olja om du vill ha en krämigare pesto.
5 Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen. Medan pastan kokar klart passar det bra att steka upp baconet. Att köra det i mikron mellan två hushållspapper brukar gå snabbt om du vill spara disk.
6 Häll av pastavattnet och blanda pastan med peston. Toppa med persilja, svartpeppar och några droppar olivolja samt eventuellt bacon.