12 g jäst (1/4 paket)
5 dl lättmjölk
4 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
1 msk flingsalt
1 msk pumpakärnor
1. Fördela jästen i en bunke och rör ut den i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och blanda ned mjölet lite i taget. Kör degen i blandare i 5 minuter. Tillsätt till sist saltet och pumpakärnorna och kör i 1 minut till. Degen ska vara ganska lös.
2. Klä en avlång form, cirka 2 ½ liter, med bakplåtspapper och häll ned degen i formen. Strö lite mjöl på degen, täck med en bakduk och låt jäsa i kylen över natten.
3. Ta fram formen i rumstemperatur när du sätter på ugnen. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Ta ut brödet ur formen och grädda limpan med bakplåtspapper på ytterligare 10 minuter. Tag ut och låt svalna en stund på galler innan brödet skärs upp.
4. Degen kan också bakas ut till frallor som får jäsa övertäckta på en plåt i kylskåpet. De gräddas sedan i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna innan du skär det i skivor.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch