Det grekiska köket är känt för sina enkla men smakrika råvaror. Och nästan inga av dem är svåra att få tag på här. Tomater, zucchini, mynta och persilja finns det gott om. Så passa på och njut av grekiska läckerheter!
10 bitar
Vill du ha den knäckiga ytan kan du strö 1 msk socker på kakan när den har svalnat och sedan bränna av med gasolbrännare. Annars kan du ringla över lite flytande honung.
7 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
200 g cream cheese
6 äggulor
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
6 ark filodeg, så tunn som möjligt
75–100 g smör, smält
Topping
flytande honung
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader, ej varmluft.
- Blanda grädde och cream cheese i en bunke. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en annan.
- Hetta upp mjölken i en kastrull till strax under kokpunkten.
- Vispa ner ⅓ av mjölken i äggblandningen och häll sedan tillbaka den i kastrullen. Låt krämen precis tjockna, vispa hela tiden.
- Ta av från värmen och rör ner gräddkrämen.
- Pensla en springform på 24 cm i diameter med smör. Lägg i ett ark filodeg, så att det hänger över kanterna på formen.
- Pensla med smör och gör likadant med resten av degarken.
- Häll fyllningen i formen och vik ner degen over krämen, pensla degkanterna med smör och baka pajen mitt i ugnen 1 timme.
- Sätt ugnen på grill sista 5 minuterna om degen behöver mer färg. Ta ut och låt kallna.
- Ringla över honung precis före servering.
Recept: Sara Berg