Minipajerna passar bra på ett buffébord, till ett mingel, eller till kräftorna.
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl Grahamsmjöl
100 g smör
1 msk vatten
1 nypa salt
1 äggula
(Det går också att använda färdig
pajdeg)
Kantarellfyllning:
100 g rensade gula kantareller smör att steka i
2 dl riven ost, gärna Västerbotten
2 ägg
2 dl mjölk
1 nypa salt
Lökfyllning:
2 röda lökar smör att steka i
1 dl rött vin
2 ägg
2 dl mjölk
1 nypa salt
Spenat- och fetaostfyllning:
50 g små spenatblad
75 g fetaost
1. Blanda pajdegen. Skär degen i cirka 15 delar som rullas till bollar och trycks ut i folieformarna. Använd gärna dubbla formar när du trycker ut degen så håller formen formen bättre. Låt degen vila i 20 minuter i kylen.
2. Förbered någon av fyllningarna eller alla tre. Minska mängderna om du gör alla tre fyllningarna.
Kantarellfyllning:
Hacka kantarellerna och stek dem i smör, salta lätt. Fördela i pajskalen och strö över lite riven ost. Blanda ägg, mjölk och salt och fyll upp pajerna med äggröra.
Lökfyllning:
Hacka rödlöken och låt den fräsa i någon minut i smör. Häll på rött vin och låt puttra tills vinet kokat in. Fördela i pajskalen. Blanda ägg, mjölk och salt och fyll upp pajerna med äggröra.
Spenat- och fetaostfyllning:
Hacka spenatbladen och fördela i pajskalen. Smula fetaosten och tryck ned den i spenaten. Här behövs ingen äggfyllning.
3. Pajskalen behöver inte förgräddas. Grädda de fyllda minipajerna i 200 grader tills äggstanningen stelnat och pajerna fått lite färg, cirka 15 minuter.
Pajerna är godast nybakade.
Recept Malin Ottosson