Pavlova är en syndigt god tårta som döpts efter en rysk balettdansös. I mini-format med lemoncurd och bär blir det lika vackra som super-lyxiga små bakelser.
2 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk majsstärkelse
1 burk lemon curd
2 dl grädde
färska bär
1 kruka citronmeliss
1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa vitorna hårt och tillsätt socker och citronsaft. Vispa tills marängen är fast och glansig. Rör ner majs-
stärkelse.
2. Häll marängsmeten i en sprits och spritsa små, runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda först i tio minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Tag ut och låt svalna.
4. Lägg upp hälften av bottnarna på ett fint fat och klicka lemon curd på varje. Lägg en botten ovanpå och toppa med grädde och färska bär. Garnera med citronmeliss.
Text och recept Anna Henning Moberg
Foto Linda Prieditis