Många har ätit den tunna, blaskiga minestronesoppan som finns färdig på påse men få har gjort den från grunden. Visst, det är lite pyssel men så värt besväret, för godare soppa är svårt att finna.
Soppa för 4 personer
2 dl gröna, frysta ärter
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 1/2 l kycklingbuljong
1 msk färsk timjan
2 dl risoni (pasta som ser ut som ris) eller annan pasta
12 skivor italiensk salami
1 kruka krasse
1. Tina ärterna. Hacka morötterna i små bitar och skiva vitlöken fint. Strimla purjolöken i tunna ringar. Bryn grönsakerna i olivoljan i en stor kastrull och rör i tomatpurén.
2. Tillsätt buljong och timjan och låt koka upp. Tillsätt risoni och låt soppan koka enligt anvisningen på risoniförpackningen. Vänd ner ärterna och servera i djupa tallrikar.
3. Toppa med salami, ärter och krutonger.
Krutonger
1. Tärna vitt bröd fint. Det får gärna vara några dagar gammalt. Låt en rejäl klick smör smälta i en stekpanna.
2. Vänd ner brödet, krydda med salt och peppar.
3. Vänd då och då och häll över krutongerna på hushållspapper när de är vackert gyllenbruna. Låt svalna.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis