16 frallor
De här påminner om saftiga tekakor.
1 pkt färsk jäst (50 g)
3 dl mjölk (3 procent)
2 dl vatten
1 dl neutral rapsolja
¾ dl ljus sirap
2 tsk salt
12 dl vetemjöl special (720 gr)
Topping
2 msk vatten
1–1,5 dl blå vallmofrön
1 Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader i en kastrull. Häll degvätskan över jästen och rör till jästen löses upp.
2 Tillsätt olja, sirap, salt och mjöl och arbeta degen i 5 minuter med köksassistent eller elvisp med degkrokar. Degen ska vara något lös i konsistensen.
3 Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt degen jäsa i 45 minuter.
4 Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll ut degen på pappret. Platta eller kavla försiktigt ut den till en 1,5–2 cm tjock, jämn platta.
5 Skär degen i 16 lika stora bitar med en degskrapa eller kniv. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 30 minuter under en kökshandduk.
6 Värm ugnen till 210 grader med varmluft.
7 Pensla degbitarna med vatten och strö över rikligt med vallmofrön.
8 Grädda näst längst ner i ugnen i 12–15 minuter, tills innertemperaturen är 96 grader.
9 Låt svalna på galler under en kökshandduk. Lossa frallorna från varandra när de har svalnat något.