8 portioner
12 strömmingsflundror, 2 filéer per flundra dragna från skinnet
1 dl majonnäs
0,5 dl crème fraîche
30 g sikrom
Halvt knippe dill, grovhackat
salt
Lag
5 dl kallt vatten
0,5 dl strösocker
1/4 dl salt
3 dl ättiksprit, 12 %
1 citron, finrivet skal och 1 dl pressad juice
1 Lag: Vispa ihop vatten, socker, salt, ättika, citronjuice och -skal.
2 Lägg ner strömmingsfiléerna i lagen, se till att lagen täcker strömmingen väl och ställ in i kyl.
3 Efter 6 timmar, bryt lite i en filé och se om syran har gjort strömmingen vit med lite ”rå” kärna. Då är den gravad nästan rakt igenom. Tiden varierar, men efter 6–8 timmar ska filén vara i det stadiet.
4 Blanda majonnäs, crème fraîche, rom och dill. Smaka av med salt.
5 Ta upp strömmingen ur lagen och torka av den väl, så lite vätska som möjligt på filéerna är önskvärt.
6 Blanda strömming och sikromskräm.
7 Lägg i en väl rengjord glasburk och förvara i kylen fram till servering.
Recept Stefan Ekengren
Foto Roland Persson