10-12 portioner
Som en stor amerikansk chocolate chip cookie, kan inte bli annat än gott!
200 gr smör
2 dl mjukt farinsocker
4,5 dl vetemjöl (270 g)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
150 g vit choklad eller chokladknappar
2 ägg
125 g färska hallon
Till servering
Vaniljglass, några färska hallon, riven vit choklad. Ev florsocker.
1 Värm ugnen till 175 grader med varmluft.
2 Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt farinsockret och låt alla sockerkristaller smälta på låg värme. Ta kastrullen från värmen och häll upp smöret i en skål. Låt svalna i rumstemperatur – ställ gärna skålen i ett kallt vattenbad för att påskynda nerkylningen.
3 Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
4 Hacka chokladen grovt.
5 Knäck ner ett ägg i taget i smöret medan du rör för hand. Det är viktigt att smöret har rumstemperatur för annars skär sig äggen. Rör till en jämn smet. Tillsätt de torra ingredienserna och rör om för hand. Lägg till sist i chokladen.
6 Skrynkla ihop ett bakplåtspapper med händerna och veckla ut det igen. Lägg det i en gjutjärnspanna eller springform, 22 cm i diameter. Häll upp hälften av smeten i ett jämnt lager. Strö över hallonen och klicka sedan ut resten av smeten. Jämna till ytan med en spatel.
7 Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter, den ska vara något kladdig i mitten. Ta ut och låt den svalna lätt.
8 Garnera med vit choklad och kanske florsocker. Servera kakan ljummen med glass och hallon.
Tips!
Vill du ha mer textur, byt ut hallonen mot 1 dl hackade pekannötter. Till nötterna passar mörk choklad perfekt.