8 portioner
4 valfria filéer inläggningssill
0,5 dl morot, skalad och finskivad
1 rödlök, delad och finskivad
0,5 dl rotselleri, skalad och tärnad
0,5 dl purjolök, sköljd och grovskuren
3 skivor ingefära, ca 3 mm tjocka
1 msk pepparrot, skalad och tärnad
Ett halvt knippe dill
1 lagerblad
3 hela kryddpepparkorn
1 nejlika
Lag
2 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit, 12 %
4 msk gula senapsfrön
1 Lag: Koka upp vatten, socker, ättika och senapskorn och låt kallna helt.
2 Varva hel sill, grönsaker, kryddor och hela dillvippor i en väl rengjord glasburk.
3 Slå över lagen och låt stå i kylen minst 3 dygn.
4 Ta upp filéerna ur lagen, skär i bitar och lägg upp på serveringsfat med grönsaker, dill och kryddor.
5 Slå över lite av lagen och servera.
Recept Stefan Ekengren
Foto Roland Persson