En riktigt god tårta som du dekorerar med mandelflagor och gärna färska hallon.
6-8 portioner
Botten
150 g skalad sötmandel
5 äggvitor
2 dl strösocker
Kräm
1,5 dl grädde
1 dl socker
5 äggulor
150 g smör
Garnering
1 dl flagad mandel
eventuellt färska hallon
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mal sötmandeln fint.
3. Vispa äggvitorna i ren bunke till ett fast skum, tillsätt sockret lite i taget.
4. Vänd ner den malda sötmandeln.
5. Rita två cirklar, ca 24 cm i diameter, på var sitt bakplåtspapper, bred ut smeten innanför cirklarna och grädda 15–20 minuter. Lossa från pappret och låt svalna.
6. Koka upp grädde och socker i en kastrull, tillsätt gulorna och sjud tills krämen tjocknar. Ta av från värmen och klicka i smöret lite i taget.Vispa för hand till blank och slät kräm. Låt svalna.
7. Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i torr panna.
8. Montera tårtan när allt har svalnat. Bred över hälften av krämen på en botten. Lägg den andra botten ovanpå och stryk ut resterande kräm i ett jämt lager. Strö över mandelflagorna.