Recept

Mandelflarn med roquefortkräm och knäckigt äpple

De knäckigt söta flarnen bryter fint mot den salta roquefortosten och äpplets friskhet.

Publicerad 2009-12-06
recept, tilltugg, mandelflarn med knäckigt äpple och roquefortost
recept, tilltugg, mandelflarn med knäckigt äpple och roquefortost

Allt går att göra i förväg, men montera dem först strax innan gästerna kommer. Perfekta till glöggen!

Cirka 20 stycken

Mandelflarn

2 dl mandelmjöl
200 gsmör
2 dl socker
2 ägg
1 dl mandelflarn

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandelmjöl med smör och socker. Mixa till sist i äggen, ett i taget. Bred ut mandelkrämen jämnt på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugn tills den stelnat och är gyllenbrun. Tag ut och låt svalna innan du bryter flarnet i lagom stora bitar.

Roquefortkräm

150 g roquefortost
200 g färskost
1 tsk nymald vitpeppar
Mixa ost och kryddor till en slät kräm.

Knäckigt äpple

2 syrliga och fasta äpplen (gärna svenska, typ Åkerö)
50 g smör
2 msk honung

Dela äpplena och ta ut kärnhusen. Skär dem i fina klyftor med skalet kvar. Smält smöret i en stekpanna och bryn äppelklyftorna på båda sidor. Tillsätt honungen och låt klyftorna puttra någon minut. Tag av och låt det svalna.

Montering

Gör fina små ägg av ostkrämen med en varm tesked och lägg dem på mandelflarnen. Toppa med en äppelklyfta och lite av äppelsirapen som blir kvar i stekpannan.

 

Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas