Vi bakar små, eleganta sötsaker med mandel, saffran och choklad.
cirka 10-15 stycken
1 dl mandel
4 äggvitor
½ tsk äppelcidervinäger
2 dl strösocker
1 pkt saffran, 0,5 g
2 tsk gul karamellfärg (det smakar lika bra utan men det ser snyggare ut med).
Fyllning:
75 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1. Mal mandeln i mandelkvarn.
2. Vispa äggvitorna med elvisp i tre minuter (det är viktigt att det inte finns fett på visparna eller bunken för annars kan marängen sjunka ihop).
3. Tillsätt vinägern och sedan strösockret lite i taget. Strö över saffran, häll i den gula färgen och vispa sedan i minst en minut till. Rör till sist försiktigt ned den malna mandeln.
4. Klicka ned smeten i en plastpåse och använd den till spritspåse genom att klippa av hörnet på påsen. Tryck ut cirka 30 maränger på två plåtar och grädda i 125 grader i 45 minuter. Mandeln får marängsmeten att sjunka ihop men det är som det ska.
5. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka i några timmar, gärna över natten.
6. Koka upp grädden försiktigt. Dela chokladen i småbitar. Tag grädden från plattan och rör ned chokladen. Rör och rör till en jämn tryffelsmet. Para ihop marängerna två och två med en klick chokladsmet emellan. För att marängena inte ska välta innan chokladen stelnat kan man lägga dem i äggkoppar eller nubbeglas får att de ska ”hålla balansen”.
Förvara marängerna torrt och sätt ihop dem med fyllningen den dag de ska serveras.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch