Löksoppa med toast är en fransk klassiker. Vi förnyar den med olika sorters lök och hyllar de svenska smakerna med en dubbel prästosttoast.
Soppa för 4 personer
2 gula lökar
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk färsk timjan
50 g smör
1 liter hönsbuljong
2 msk soja
svartpeppar
1. Skiva all lök tunt. Bryn den sedan i smör och strö över timjan.
2. Häll över grönsaksbuljongen och sojan. Låt den koka tills löken är mjuk och smaken söt, fyllig.
Smaka av med svartpeppar.
Prästost-toast
4 skivor vitt formbröd
2 dl riven prästost
1 litet knippe kruspersilja
25 g smör
1. Lägg ut brödskivorna på en skärbräda. Blanda prästosten med hälften av persiljan, finhackad och hälften av smöret.
2. Bred det på brödskivorna och lägg ihop dem två och två. Skär av kanterna och dela dem på mitten.
3. Stek sedan toastbitarna i smör tills de blir gyllenbruna runt om och osten börjat smälta. Häll upp den heta löksoppan, servera en toast vid varje tallrik och strö resten av timjan och persiljan över.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis