Rökt sik, makrill eller varmrökt lax passar bra till salladen som får smak av fänkål, citron, vitlök och timjan.
4 portioner
2 msk olivolja
2 msk smör
ett fänkålshuvud, skuret i 4 kvartar och skivat diagonalt i 3 mm skivor
150 g haricots verts, snoppade
1 dl hasselnötter, grovhackade
3 vitlöksklyftor, skalade, krossade och grovt hackade
1 salladslök, grovt skivad
1 röd lök skuren i tunna klyftor
1 ask körsbärstomater, halverade
citron
örtsalt
svartpeppar
färsk timjan
Till servering
sik, makrill, regnbågslax eller annan rökt fisk. Beräkna cirka 140 g per person.
1. Värm upp en stekpanna och lägg i olivolja och smör. Stek fänkål, haricots verts, hasselnötter och vitlök i cirka 3–4 minuter.
2. Lägg i sallads- och rödlök och tomater. Vänd runt ett par varv. Pressa över citron. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Strö över färsk timjan.
Servera med den rökta fisken.
Text Mari-Louise Paulson
Foto Björn Tesch
Recept Catharina Hyltén-Cavallius