Färska blåmusslor i skal, tillsammans med räkor, vin, vitlök och persilja. Den här ljumma salladen kan inte bli annat än succé.
2-3 portioner
1 nät blåmusslor (cirka 1 kg)
1 schalottenlök
smör att steka i
2 dl vitt vin
2 1/2 dl skalade räkor
1 vitlöksklyfta
smör och olja att steka i
salt och peppar
1 huvud romansallad
50 g mangoldblad
300 g kokt potatis
2 dl gröna ärtor
1/2 dl slätbladig persilja, hackad
salt och peppar
Dressing:
1 tsk osötad senap
2 msk citronsaft
1/2 dl olivolja
1. Tvätta musslorna och släng bort dem som inte sluter sig när du knackar på dem.
2. Hacka löken och fräs den i lite smör i en stor kastrull.
3.Häll i vinet och låt koka upp.
Koka/ånga musslorna i vinet under lock i cirka 3 minuter.
Rör om någon gång under kokningen. Släng bort de musslor som inte har öppnat sig.
3. Tina ärtorna. Skiva potatisen och stek i smör och olja blandat, salta och peppra. Blanda med ärtorna.
4. Skölj och slunga salladen eller låt den rinna av väl.
5. Fräs räkorna hastigt med vitlök i olja.
6. Blanda salladen med ärtor, potatis, squash och räkor. Salta och peppra lätt.
7. Rör ihop dressingen och drissla över salladen. Placera ut musslorna, strö över persilja och servera salladen genast.
Recept: Malin Ottosson