Semifreddo betyder "halvfrusen". Här som en lite syrlig dessert. Är du extra sötsugen kan du servera lite kolasås till.
cirka 6 portioner
3 ägg
3 dl grädde
1-1 1/2 dl lingonsylt
1/2 dl socker
1. Dela äggulorna från vitorna och lägg i varsin vispskål. Vispa vitorna med elvisp till ett fast vitt skum. Vispa grädden i en tredje skål.
2. Rör ihop lingonsylten och sockret med äggulorna.
3. Vänd ner hälften av vitan i lingonsmeten och rör försiktigt tills smeten är jämn. Rör ned grädden i lingonsmeten. Tillsätt till sist resten av äggvitan och rör försiktigt så att så mycket luft som möjligt blir kvar.
4. Fördela smeten i plastmuggar och ställ in i frysen, gärna på en liten bricka.
5. Låt vila i minst 3 timmar, gärna över natten. Ta ut glassen några minuter före servering. Vänd upp på fat och servera med lingon eller lite lingonsylt som dekoration. Om glassen inte vill lossna kan man doppa muggarna i varmt vatten.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch