Lingonparfait med maränger
Recept | Dessert

Lingonparfait med maränger

En härlig parfait som förbereds och tas fram ur frysen när det är dags för dessert.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-12-07

Ca 6-8 portioner

Parfait
5 äggulor
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
6 dl vispgrädde
1,5 dl rårörd lingonsylt
ca 20 – 30 maränger

Kolasås
1 dl vispgrädde
1 dl ljussirap
0,5 dl strösocker
75 g smör
Lingon frysta eller färska
till garnering

1. Parfait: Vispa äggulor, strösocker och vaniljpulver pösigt. Vispa grädden fast och vänd grädden ner i äggvispet.
2. Klicka ner de rårörda lingonen i glassmeten och vänd hastigt ihop.
3. Lägg hälften av glassmeten i en form med löstagbar kant. Lägg marängerna på glassmeten och bred över resten av smeten. Täck formen med plastfilm och ställ i frysen i minst 5 timmar
4. Kolasås: koka upp grädde, sirap, socker och smör. Låt såsen koka lätt och rör tills såsen tjocknat. Låt kolasåsen svalna.
5. Låt glassen stå framme i 10–15 minuter före servering. Ta loss formen, skär i bitar och servera med lingon och kolasås.

Recept Katarina Carlgren
Foto Thomas Carlgren

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-12-07
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas