Den här lager-på-lager desserten kallas »trifle« vilket innebär att du varvar olika smaker och konsistenser i ett glas så att lagren syns utifrån. Vår variant smakar jul av lingon och kola. En riktig praktavslutning på ett härligt julbord.
Chokladbotten
2 ägg
100 g smält smör
1 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till en smet och bred ut den tunt på en bakplåtspappersklädd plåt.
2. Grädda i 10 minuter. Tag ut och låt svalna.
Lingongrädde
2 dl lingon
1 dl socker
1 dl grädde
1. Blanda lingon och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter.
2. Mixa med en stavmixer och låt svalna.
3. Vispa grädden och vänd ihop den med lingonblandningen.
Kolasås
50 g smör
2,5 dl rörsocker
1,25 dl grädde
1 tsk flingsalt
1 tsk vaniljsocker
1. Vispa ihop smör, socker, grädde, salt och vaniljsocker i en kastrull på medelvärme.
2. Koka upp och sänk värmen. Låt koka i 4-5 minuter, absolut inte längre (då blir det hård kola).
3. Häll upp i en burk och låt svalna.
Servering
1 dl frysta lingon
1. Skär ut rundlar av chokladbotten med ovansidan på ett litet dricksglas.
2. Varva sedan chokladbotten, lingongrädde och kolasås i lager i glasen (vi använde glögglasen).
3. Avsluta med några frysta lingon. Servera direkt!
Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Karin Wimark