Tomater, mungbönor och svartrot smaksätts med en frisk gremolata och serveras med dillmajonnäs.
Svartrot används inte så ofta, men den är jättegod. Använd helst handskar när du skalar den, den ger svarta fläckar som maskrosor. Lägg direkt i vatten med lite pressad citron när du skalat den så att den inte mörknar. Räcker till 4 personer som förrätt eller 8–10 personer på en buffé.
200 g torkade mungbönor
1 kilo oskalad svartrot
vatten
salt
citron
Dillmajonnäs
1 dl kikärtsspad (från burk)
3 dl rapsolja
1 tsk vit balsamvinäger
salt och svartpeppar
1/2 dl hackad dill
Gremolata
zest av en halv citron
1/2 dl hackad persilja
1 klyfta riven vitlök
1 msk olivolja
salt
Servering
4–5 tomater, gärna i olika färger
salladsblad
1. Lägg mungbönorna i vatten över natten. Häll av och koka i nytt vatten ca 10 minuter till de är mjuka. (Om du inte blötlagt dem, öka koktiden till 15–20 minuter.)
2. Skala svartrötterna, skär i bitar och koka i saltat vatten med lite pressad citron i 8–12 minuter tills de är mjuka.
3. Blanda svartrötterna med dillmajonnäsen. Skär tomaterna i bitar och blanda med gremolatan.
4. Lägg upp svartrotssalladen, lite salladsblad och tomaterna. Strö över mungbönor.
5. Rör ihop dillmajonnäsen: Mixa kikärtsspadet och droppa i oljan lite i taget under fortsatt mixning. Smaksätt med balsamvinäger, salt och svartpeppar. Rör ner dillen.
6. Blanda ingredienserna till gremolatan.
Av Katarina Nordgren
Foto Tomas Södergren