Laxpudding låter lite gammalmodigt men är egentligen en mager men matig variant på potatisgratäng.
Det behövs inte mycket lax för att ge smak åt puddingen och äggen ger en ganska fast konsistens, perfekt som billig och mycket god vardagsmat.
2 portioner
Ingredienser:
150 g rimmad eller färsk lax
(ev 1 msk salt)
400 g rå eller kokt potatis
Äggstanning:
2 ägg
3 1/2 dl mjölk
Smält dillsmör:
100 g smör
1-2 dl färsk, hackad dill
1 nypa salt
1. Låt den rimmade laxen ligga i kallt vatten i några timmar så att en del av sältan går bort. Dela den sedan i bitar. Om du använder färsk lax kan du strö salt över fisken och låta den dra åt sig sälta medan du skalar potatisen.
2. Skala och skär potatisen och skär den i ganska tunna skivor. Smörj en ganska liten ugnsfast form och lägg i ett lager potatisskivor. Lägg sedan på ett lager lax och varva lax och potatis, strö på lite peppar mellan varven. Låt det översta lagret vara potatis.
3. Vispa äggen och blanda med mjölken. Häll äggstanningen över lax och potatis och grädda puddingen i 200 grader i cirka 45 minuter till potatisen är klar.
4. Smält smöret och låt det puttra någon minut i en kastrull. Tillsätt den hackade dillen.
5. Servera laxpuddingen med dillsmör.
Text: Malin Ottosson
Foto: Eva Smith