Om du är tveksam till rå/gravad fisk kan du halstra laxen hastigt på grillen och låta den svalna innan du skär upp den.
Lax
200 g laxfilé (gärna laxloin)
1 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk anchochilipulver (det går utmärkt med annat chilipulver eller paprikapulver)
1. Blanda kryddorna och gnid in laxen med dem.
2. Rulla in laxen i plastfolie och låt den dra i kylen över natten.
Picklade grönsaker (kan även köpas färdiga)
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 dl hårda grönsaker i fina bitar
(vi valde kålrabbi och rödlök)
1. Koka upp ättika, socker och vatten.
2. Tillsätt grönsakerna, drag av och låt svalna.
3. Förvara gärna i kylen över natten.
4. Häll av lagen innan servering.
Dressing
1 tsk sesamfrön
1 msk rapsolja + 1 tsk sesamolja
1 cm färsk ingefära, riven
1 msk risvinäger
3 msk soja
1. Rosta sesamfrön i rapsolja i en stekpanna tills de fått färg.
2. Tillsätt övriga ingredienser, låt det koka ihop. Låt svalna.
Wasabimajonnäs
3 msk majonnäs
1/2 tsk wasabi (japansk pepparrot, pepparrotsvisp går lika bra)
svartpeppar
Blanda allt till en jämn smet.
Servering
1 dl böngroddar
valfria, färska örter
salt och peppar
1. Fördela böngroddar och örter över ett fint fat.
2. Skiva laxen i centimetertjocka skivor och fördela över.
3. Skeda över dressingen och klicka över majonnäsen.
4. Strö över pickles och avsluta med salt och peppar.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Karin Wimark