Goda laxburgare stekta i smör och olivolja serveras i rostat surdegsbröd. Laxburgaren toppas med persilje- och vitlökskräm samt kålsallad.
4 portioner
600 g laxrens eller 4 laxfiléer à 150 g
2 äggulor
8 tunna skivor surdegsbröd
olivolja till pensling
smör och olivolja till stekning
salt och vitpeppar ur kvarn
Kålsallad
2 morötter, gärna gul och orange
1/4 spetskål
saften från en halv citron
en nypa strösocker
salt och vitpeppar ur kvarn
lite hackad färsk persilja till garnering
Persilje- och vitlökskräm
1 vitlöksklyfta
200 g philadelphiaost
1 dl grekisk yoghurt, 10 procent
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad persilja
salt och vitpeppar ur kvarn
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Lägg ut brödskivorna på bakplåtspapper i en ugnsform och pensla dem med lite olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugnen i 10–12 minuter, tills de är gyllenbruna och spröda. Låt svalna och lägg åt sidan.
3. Skala morötterna. Strimla morot och kål tunt. Lägg i en skål, häll i citronsaften och tillsätt sockret.
4. Smaka av med salt och peppar och strö över lite persilja. Låt stå i kylen till servering.
5. Skär fisken i grova bitar (om du har portionsbitar) och lägg bitar eller rens i en matberedare tillsammans med äggulorna. Salta och peppra.
6. Pulsa matberedaren ett par gånger tills det blir en grov fiskfärs. Ta upp smeten och forma till fyra burgare.
7. Skala och finhacka vitlöken. Blanda med philadelphiaost, yoghurt och senap. Smaksätt med persilja, salt och peppar.
8. Stek burgarna i smör och olivolja i het stekpanna några minuter på varje sida.
9. Servera i rostat surdegsbröd och toppa med persilje- och vitlökskrämen och kålsalladen.
Recept: Tina Nordström
Foto: Lennart Weibull