Recept

Lamb and rosemary, lammkorv med rotfrukter, ädelostsmör och fikon- och rödvinssky

En lammkorv smaksatt med rosmarin når nya höjder i sällskap med ugnsrostade rotfrukter, bluecheese-smör och en rödvinssky smaksatt med fikon.

Publicerad 2009-11-21
recept, lammkorv med rotfrukter, ädelostsmör och rödvinssky
recept, lammkorv med rotfrukter, ädelostsmör och rödvinssky

6 personer

 

Korv:500 g Lamb and Rosemary

 

ROSTADE ROTFRUKTER

1 kg potatis, gärna Ratte, tvättad och delad

300 g morötter, i två cm stora bitar

300 g palsternacka, i två cm stora bitar

300 g jordärtskockor, skalade och delade

4 msk olivolja

några kvistar hel rosmarin

1 msk havssalt

nymalen svartpeppar

färska örter till garnering

 

BLUECHEESE-SMÖR

1 stånd blekselleri, finhackat

100 grumsvarmt smör

2 msk olivolja

100 g blåmögelost

salt och nymalen svartpeppar

 

FIKON- OCH RÖDVINSSKY

3 schalottenlökar, finhackade

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 msk smör

2 färska fikon alt 2 skedar fikonmarmelad

1 dl rött vin

1 dl portvin

3 dl kalvbuljong

1 bit kanelstång

1/2 apelsin, skal

salt och vitpeppar

Ev en nypa muscovadosocker

 

1. ROTFRUKTER: Sätt ugnen på 180 grader.

Lägg rotfrukterna i en långpanna och ringla olja över. Garnera med rosmarin, salta och peppra. Baka rotfrukterna cirka 45 minuter mitt i ugnen.

2. Lägg korvarna på ett ugnsgaller och sätt gallret över långpannan när ungefär halva tiden återstår.

3. BLUCHEESE-SMÖR: Fräs sellerin i lite av smöret i en panna så den blir mjuk, men har lite tuggmotstånd. Låt svalna.

4. Vispa resten av smöret luftigt tillsammans med olja och ost.

5. Tillsätt selleri och smaka av med salt och peppar.

6. SKY: Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull utan att den tar färg.

7. Gröp ur fikonen och låt köttet fräsa med löken.

8. Tillsätt vin, portvin, buljong, kanel och apelsinskal. Låt såsen koka ihop till hälften och smaka av med salt, peppar och socker.

 

Recepttexter: Kerim Akkoc, Gareth Jones, Herman Rasmuson och David Taylor

Foto: Charlie Drevstam

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas