Lamm är mört, smakrikt och fantastiskt gott. Här fyller vi steken med vitlök och aprikoser, och serverar med grönsaker.
6 portioner
1 lammstek utan ben, cirka 1,5 kilo
15 torkade aprikoser
3-4 vitlöksklyftor
1 kruka mynta
30 g smör
salt
nymald svartpeppar
rapsolja
1. Putsa bort synliga senor och fett från lammsteken. Vik ut steken så att den kan fyllas, skär upp den lite extra om det behövs.
2. Hacka aprikoserna grovt. Skala och hacka vitlöksklyftorna och plocka av myntabladen från stjälkarna och hacka dem också.
3. Blanda aprikoser, vitlök och mynta, salt och peppar och fyll steken med blandningen. Lägg till sist på några klickar smör på fyllningen.
4. Vik ihop steken och bind ihop den med hushållssnöre så att den håller formen och fyllningen hålls kvar inuti. Rulla steken på saltad och pepprad skärbräda så den blir kryddad runt om.
5. Häll på lite rapsolja utanpå och stek lammsteken i ugnen i 200 grader tills innertemperaturen i köttet är 61 grader. Ta då ut steken och låt den vila under folie i minst 5 minuter innan den skivas och serveras.
6. Steken kan förvaras i kyl i tre dagar och värmas i portioner.
Stekta gröna grönsaker
2 portioner, öka satsen om ni är flera till lammsteken
1 broccolistånd eller tio frysta broccolibuketter
1/3 savojkålhuvud
150 g sockerärter
150 g fryst grön sparris
10 cm purjolök
1/2 dl crème fraiche
1 nypa salt
1. Skär broccolin i bitar och hacka savojkålen grovt. Skär ärtskidorna på längden.
2. Koka upp lite vatten och låt broccoli, savojkål och ärtor koka i en minut. Häll bort vattnet och låt rinna av (fryst broccoli behöver inte kokas, bara tinas).
3. Tina sparrisen och dela den i stora bitar. Skölj purjolöken och skiva den fint. Fräs alla grönsakerna i het stekpanna. Stek inte för länge, de ska ha kvar lite spänst.
4. Tillsätt till sist crème fraiche och låt den »smälta« ned i röran. Salta och servera till lammsteken.
5. Till extra hungriga gäster kan man komplettera med extra grönsaker eller kokt potatis.
Text: Malin Ottosson