Härlig sallad på bruschetta med smak av västerbottenost och kapris
2 port
2 skivor surdegsbröd
olika salladssorter (vi använde maché, rödbetsblad, ruccola och ängssyra)
några kvistar persilja
10-15 körsbärstomater på kvist
1 dl grovt riven västerbottensost
1/2 dl kapris
2 dl frityrolja eller rapsolja till fritering
Dressing:
1/2 vitlöksklyfta
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk dijonsenap
1 nypa salt
1/2 dl olivolja
1 msk vatten
1. Börja med att fritera kaprisen. Värm olja i en liten kastrull tills den är riktigt het. Ha ett lock till hands ifall det börjar stänka eller brinna. Låt kaprisen rinna av (vattnet i kaprisen kan få oljan att stänka). Lägg en kapris i den heta oljan på prov. Det ska bubbla ordentligt. Fritera kaprisen i två omgångar i oljan i cirka 3 minuter. Fiska upp med hålslev och låt torka på hushållspapper. Kaprisen »slår ut« till små knapriga blommor och får en mildare kaprissmak.
2. Skölj salladen och låt den rinna av väl, eller torka den med en salladsslunga. Skiva tomaterna i tre delar. Blanda dressingen genom att först röra ihop vitlök, vinäger, senap och salt. Rör sist ned olja och vatten.
3. Blanda sallad, tomater, riven ost och hälften av kaprisen i en skål. Fördela på två tallrikar och drissla över hälften av dressingen.
Toppa med resten av kaprisen och servera resten av dressingen till, för den som vill ha.
Servera genast.
Text: Malin Ottosson