Det godaste knäckebrödet bakar du själv. Med ost, färska örter och härliga brödkryddor i degen får du ett knäckebröd som är ljuvligt gott.
Det här knäckebrödet blir alltid en uppskattad gåbort-present.
20 små kakor
2,5 dl mjölk
25 g jäst
40 g riven, stark ost
1 tsk brödkryddor (kummin, anis, fänkål)
1 krm salt
1/2 dl hackade färska örter, t ex dill och rosmarin
3 dl rågsikt
3,5 dl vetemjöl
flingsalt
Värm mjölken till 37°. Smula jästen i degbunken och rör med mjölken till jästen löst sig. Blanda ned ost, kryddor och örter.
Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i kyl i några timmar, gärna över natten.
Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och skär ut runda kakor med en rund form (pepparkaksform eller liknande) och strö lite flingsalt över. Förvärm bakplåtar och grädda bröden på de varma plåtarna i cirka 8-10 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Låt svalna och torka på galler.
Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis