Kryddiga köttfärsspett
Foto: Johan Arnesson
Mat | Recept | husman

Kryddiga köttfärsspett

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-01-24

4 portioner

Rhode Island-dressing   

4 tsk dijonsenap
4 tsk honung
2 msk solrosolja
2 tsk tomatpuré
4 msk crème fraiche
4 msk vatten
salt

Kålsallad med nudlar   

200 g savojkål
250 g rödkål
20 cm purjolök
olja att steka i
½ dl solrosfrön
salt, svartpeppar
½ tsk vitlökspulver
125 g äggnudlar

Köttfärsspett  

1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 tsk sumak eller grillkrydda
1 tsk torkad timjan
1 tsk chiliflakes
salt, svartpeppar
2 tsk kinesisk soja
500 g nötfärs
olja att steka i
8 träspett

Gör så här:

  1. Rör ihop ingredienserna till dressingen och ställ den svalt.
  2. Strimla savojkål, rödkål och purjolök. Värm oljan till medeltemperatur i en traktörpanna eller en stekpanna med höga kanter. Lägg i kål och purjolök och stek under omrörning tills de börjar mjukna. Lägg i solrosfröna. Salta, peppra och pudra över vitlöks­pulver. Stek ytterligare några minuter tills kålen är helt mjuk.
  3. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Klipp nudlarna lite kortare och blanda med den stekta kålen.
  4. Rör ihop ägg, pressad vitlök, kryddor och soja. Blanda med färsen. Dela färsen i 8 bitar och forma till korvar. Stek korvarna i olja tills de fått fin färg runt om. Trä i spetten efter stekningen.
  5. Vill du grilla spetten? Blötlägg träspetten i 10–15 minuter och trä dem genom köttet före grillning.

Recept: Madeleine Landley

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-01-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas