Mångas relation till denna lilla söta rosenkål har förstörts genom att man kokat sönder den och smaksatt lite dåligt. För mig är brysselkålen allra godast när den är ganska hårdgrillad eller väldigt lättkokt. Det ska vara mycket tuggmotstånd och mycket smak. Brysselkålen trivs med citron, parmesan eller med vitlök och knaperstekt fläsk till exempel. Här får den ytterligare krisp genom att man trycker ut den på plåten för maximal stekyta så att bladen blir sådär underbart frasiga och goda. Ät dem genast som tillbehör till middagen eller kanske till och med som snacks till drinken!
500 gram brysselkål
2 msk olivolja
salt och peppar
0,5 dl riven parmesan
saft från en halv citron
1 Sätt ugnen på 225 grader.
2 Ansa brysselkålen och koka den i ca 10 minuter i saltat vatten.
3 Häll av och torka gärna med hushållspapper.
4 Lägg kålen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salt och peppar.
5 Ta ett stadigt dricksglas och tryck till på brysselkålen så den blir ca 0,5 cm tjock. Lägg ut i ett jämnt lager på plåten.
6 Sätt in i ugnen och rosta i ca 10 minuter. Ta ut och vänd på kålen.
7 Strö över parmesan och sätt in i ytterligare 10 minuter. Kålen ska få fin färg och bli krispig.
8 Pressa citron över den färdigrostade kålen.