Prästost sätter extra smak på potatispurén till den här höstiga renskavsgrytan.
4 portioner
480 g viltskav
olja till stekning
1 tsk krossade enbär
2 tsk vetemjöl
3 dl vispgrädde
salt
Svamp, lök och äpple
200 g svamp
2 gula lökar
1–2 äpplen
smör till stekning
salt
Potatispuré
600 g mjölig potatis
40 g smör
2 dl mjölk
50 g prästost, riven
salt
1. Skala potatisen. Koka den mjuk i osaltat vatten.
2. Koka under tiden upp smör och mjölk i en kastrull.
3. Pressa potatisen i en potatispress direkt när den är nykokt, tillsätt smör-mjölken och vispa ihop till en slät puré. Blanda ner prästosten och salta.
4. Ansa och dela svampen.
5. Halvera och skiva lökarna. Kärna ur och klyfta äpplet.
6. Värm en stekpanna till hög temperatur. Stek svampen i smör till fin brynt färg.
7. Lägg ner lök och äpple och stek vidare i ca 2 minuter. Smaka av med salt.
8. Stek viltskavet till fin brynt färg och tillsätt sedan enbär och vetemjöl och rör runt. Tillsätt grädden och låt koka i ca 3 minuter. Smaka av med salt.
9. Servera viltskavsgrytan med svampfräset och purén.
Recept Mattias Larsson
Foto Jakob Fridholm