Fräscha körsbär passar bra att göra saft av.
2-3 liter körsbär
1 liter vinbär
3-4 dl vatten
1 vaniljstång
1. Lägg bären i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i kastrullen. Lägg också i själva vaniljstången.
2. Tillsätt vatten och koka upp. Koka i 15-20 minuter.
3. Låt sedan saften rinna av genom en silduk (eller en ren kökshandduk som offras) i minst 30 minuter.
4. Mät upp saften och koka upp den igen. Tillsätt 7 dl socker per liter avrunnen saft och rör tills sockret löst sig.
5. Koka upp igen och låt koka i någon minut.
6. Ta bort från värmen och skumma väl. Tillsätt, om du vill, konserveringsmedel enligt anvisningar på flaskan. Om saften fryses in samma dag eller dricks ur inom en vecka behövs inget konserveringsmedel.
7. Häll saften i väl rengjorda flaskor, förvara dem mörkt och svalt.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch