Den här kakan påminner om en hallongrotta, men med härlig kolasmak.
Cirka 20–25 stycken
DEGEN
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk florsocker
200 g rumsvarmt smör
KOLASMET
75 g smör
1 msk kakao
3 msk vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1. Blanda alla torra ingredienser till degen i en bunke. Tillsätt smöret och blanda samman allt till en deg. Låt vila kallt i cirka 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Koka kolasmeten genom att blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda på svag värme tills smeten tjocknar, cirka 5 minuter.
3. Dela degen i 20–25 bitar och rulla varje bit till en liten boll. Placera bollen i en småkaksform.
4. Gör en fördjupning i varje kaka där du tillsätter kola-smeten. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 12–15 minuter.
Recept: Marie Askaner
Foto: Anna Skoog