Köttfärssmeten blandas med ris och köttbullarna fylls med pistagenötter och tranbär innan de kokas i tomatsås.
4 portioner
Tomatsås
400 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
1 tsk grillkrydda
1 tsk chili&limekrydda eller vanlig chili
1 tsk salt
6 dl vatten
1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den glansig i 2 msk olja ca 3 minuter i en vid kastrull.Låt tomatpurén fräsa med en minut.
2. Tillsätt krossade tomater och vatten. Låt koka i 5-10 minuter.
Köfte
400 g köttfärs
1 gul lök, finriven
1 tsk salt
2 dl kokt ris
3 dl finhackade örter (t ex persilja, dragon, gräslök)
1 tsk gurkmeja
1 ägg
1 tsk grillkrydda eller curry
1 dl tranbär
1 dl valnötter eller pistagenötter
1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Det ska vara lite tuggmotstånd kvar. Låt kallna.
2. Skala och riv löken fint.
3. Blanda köttfärsen, finriven lök och 1 tsk salt. Blanda ner riset, örterna, kryddor och ägget.
4. Dela smeten i 12 delar och forma varje del till en platta i handen, fyll med tranbär och pistagenötter eller valnötter. Forma till en boll.
5. Lägg försiktig bollarna i kokande tomatsås, låt sjuda på svag värme på 20-25 minuter. Garnera med persilja.
Recept: Laleh Maghonaki
Foto: Stewen Quigley