Sirap och smör skapar en läckert knäckig yta på den här goda äppelpajen.
PAJDEG
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl socker
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl sirap
1 tsk bakpulver
FYLLNING
2–3 äpplen
TILL SERVERING
vaniljsås eller glass
1. Smörj en pajform. Skala och skär äpplena i bitar och fyll formens botten med dessa.
2. Smält smöret i en stor kastrull och dra kastrullen från värmen. Blanda de torra ingredienserna för sig först och blanda sedan ner dem, grädden och sirapen i kastrullen. Rör till jämn smet.
3. Fördela smeten över äpplena. Grädda ca 25 minuter mitt i ugnen i 175 grader så att den knäckiga ytan blir gyllenbrun. Servera med vaniljsås eller glass.
Tips! Istället för äpplen kan du använda 7 dl färska eller frysta, skalade och skurna rabarber tillsammans med 0,75 dl socker.
Text: Else-Marie Ottersten, redaktör
Foto: Per Johansson