Den här sockerkakan får smak av ett lager kanel och farinsocker och toppas med en fluffig färskostfrosting.
30 BITAR
SOCKERKAKAN
200 g smör
6 ägg
4 dl strösocker
2 1/2 dl filmjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
FYLLNINGEN
2 dl brun farin strö
1/2 dl mald kanel
1 msk mortlad (stött) kardemumma
FROSTING
100 g rumsvarmt smör
220 g färskost
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
1: Förbered fyllningen genom att blanda samtliga ingredienser i en skål. Ställ åt sidan.
2: Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.
3: Gör sockerkakssmeten. Smält smöret och ställ åt sidan.
4: Vispa ägg och socker ljust och fluffigt med elvisp i 5 minuter. Vänd sedan ner filmjölk och smält smör. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop till en klumpfri smet.
5: Fördela hälften av smeten i långpannan och strö sedan över fyllningen. Stryk sedan över resterande smet.
6: Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
7: Gör frostingen. Vispa smör, färskost, grädde och vaniljsocker till ett fluff. Tillsätt därefter florsocker lite i taget under vispning och vispa till en fluffig frosting.
8: Bred frostingen på den avsvalnade kakan. Pudra eventuellt lite kanel över före servering.
Recept: Frida Skattberg
Foto: Hélen Pe
ur boken Baka i långpanna (Bonnier Fakta)