Kanelbulle-sockerkaka
Foto: Hélen Pe
Recept

Kanelbulle-sockerkaka

Den här sockerkakan får smak av ett lager kanel och farinsocker och toppas med en fluffig färskostfrosting.

Tidningen Senioren
Publicerad 2015-05-29

30 BITAR

SOCKERKAKAN

200 g smör
6 ägg
4 dl strösocker
2 1/2 dl filmjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

FYLLNINGEN

2 dl brun farin strö
1/2 dl mald kanel
1 msk mortlad (stött) kardemumma

FROSTING

100 g rumsvarmt smör
220 g färskost
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
3 dl florsocker

1: Förbered fyllningen genom att blanda samtliga ingredienser i en skål. Ställ åt sidan.

2: Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.

3: Gör sockerkakssmeten. Smält smöret och ställ åt sidan.

4: Vispa ägg och socker ljust och fluffigt med elvisp i 5 minuter. Vänd sedan ner filmjölk och smält smör. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop till en klumpfri smet.

5: Fördela hälften av smeten i långpannan och strö sedan över fyllningen. Stryk sedan över resterande smet.

6: Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

7: Gör frostingen. Vispa smör, färskost, grädde och vaniljsocker till ett fluff. Tillsätt därefter florsocker lite i taget under vispning och vispa till en fluffig frosting.

8: Bred frostingen på den avsvalnade kakan. Pudra eventuellt lite kanel över före servering.

Recept: Frida Skattberg
Foto: Hélen Pe

ur boken Baka i långpanna (Bonnier Fakta)

Tidningen Senioren
Publicerad 2015-05-29
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas