Sötsyrliga smaker a la svensk husmanskost.
8 portioner
1,8 kg kalv av innanlår, fransyska eller högrev
150 g lök
150 g plus 150 g morot
150 g kålrot
1 lagerblad
salt
Dillsås
4 dl vispgrädde
3 msk strösocker
3 msk ättika
1 msk maizenamjöl
1 msk vatten
1/2 dl hackad dill
Till servering
kokt potatis
1. Skär kalvköttet i ca 2 x 2 cm stora bitar. Skala lök, morötter och kålrot. Skiva löken och hälften av morötterna.
2. Strimla resterande morötter och kålroten.
3. Lägg ner köttet, de skivade grönsakerna och lagerbladet i en gryta. Täck med vatten till 3/4, lägg på locket.
4. Koka upp och låt sjuda i 2–2,5 timme tills köttet är mört. Skumma bort eventuellt skum som flyter upp.
5. Sila ner buljongen i en kastrull och koka tills ca 6 dl återstår. Häll i grädden och koka i ytterligare 15 minuter.
6. Tillsätt socker och ättika. Blanda maizena med 1 msk vatten. Koka upp såsen och vispa ner maizenablandningen.
7. Lägg ner dillen i en mixer och häll på den varma såsen. Mixa till en slät och grön sås.
8. Plocka bort grönsakerna och ansa bort fett och senor från köttet. Lägg ner köttet och de strimlade grönsakerna i såsen och koka upp igen.
9. Smaka av med salt, eventuellt lite ättika och socker.
Recept Mattias Larsson
Foto Jakob Fridholm