Vårt julöl har en historia från 1800-talet, då vi i Skandinavien drack svagdricka till vardags och ett kraftigt, mörkt och sött öl till jul. Men dagens stora utbud av många sorter har inte särskilt många år på nacken. Nu finns nära 30 svenska bryggerier och de flesta gör julöl. Till det kommer flera importerade julöl. När detta skrivs är Systembolaget inte klara med varunummer och pris, så det får ni leta efter i deras katalog.
Dessa kraftiga och söta öl passar till julbordets mat som är fet och kraftig, samtidigt som många rätter har en syrlig smak; tänk bara på all sill. Och till dessa julens smaker anses det kraftfulla och söta passa bra. Men julbordet har moderniserats och har många lättare rätter. Därför vill många ha öl som inte är så söta.
Förra året stod de svenska klassiska julölen för 92 procent av försäljningen. Jätten Carlsberg som äger Pripps och Falcon, fortsätter med sina traditionella julöl. Den som gillar söt, mjuk, mustig och lättdrucken julöl kan känna sig trygg även i år. En trevlig nyhet är att Falcon Gammelbrygd väcks till liv efter att ha varit borta i tolv år. Det var ett fantastiskt årgångsöl som kunde sparas i många år. Jag har inte smakat den nya varianten, men den sägs vara modernare i sin stil, och antagligen inte lika värd att lagra. Men Gammelbrygd är säkert värt att prova i alla fall.
Spendrups återkommer med sitt snälla och storsäljande julöl, men satsar också på Mariestads Julbrygd som har en kraftfullare och aromrikare beska. Således ett mer personligt och karaktärsfullt julöl. Spännande blir också deras Wisby julbrygd som jag inte haft möjlighet att testa.
Jämtlands julöl
Mina personliga favoriter kommer från de små oberoende bryggerierna. Som vanligt är Jämtlands Julöl från Jämtlands bryggeri en höjdare, med fyllig och aningen söt smak med rejäl beska samt fina toner av vörtbröd, grapefrukt och julkryddor. Utsökt är också Oppigårds bryggeri med sin Winter Ale. Smaken är fyllig, elegant rostad, milt söt och komplex med välbalanserad men markerad beska och toner av aprikoser, apelsin och kryddor. Denne dalabonde imponerar mer och mer med sina öl, som säljs under mottot ”början på en tradition”.
Winter Ale
Men själv vill jag inleda julbordet med en eller ett par flaskor torrare öl, för att avrunda med de sötare sorterna. En stor favorit är brittiska Adnams The Bitter (nr 1686) för 17,40 kr för 500 ml. Smaken är mycket fyllig med rejäl beska och toner av tropisk torkad frukt, blommor och viss knäckighet. En riktig höjdare är Bedarö Bitter (nr 1410) från Nynäshamns Ångbryggeri för 27,70 kr för 500 ml. Smaken är mycket rik, rejält besk, koncentrerad och brödig med fina toner av torkad aprikos och örter. Detta bryggeri blir bara bättre och bättre.
Och den som vill vara verkligt traditionell ska givetvis ställa en flaska riktig svagdricka på julbordet, och då är det bara Borns bryggeri i Alfta som har något genuint att erbjuda, med traditioner från 1898. Det enda bryggeriet gör numera är svagdricka till julen, men då får man något riktigt traditionellt och hantverksmässigt. En flaska på en liter kostar 60 kr. Gå in på www.borns.se och försök få tag på denna ädla godsak.
Text: Urban Laurin
Vinskribent med ett förflutet som lektor i dryckeskunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan, och som gett ut sju böcker.