Julbordet är egentligen ett fettdrypande fornminne från bondesamhällets dagar. Flott, ister och dallrande aladåber runt den feta skinkan kräver juldrycker som hjälper oss att smälta maten
Julnubben: Det finns inte mycket kvar av den svenska akvavitkulturen sedan franska Pernod Ricard köpte Vin & Sprit och sålde av våra nubbar till finska Altia Pic. Men nya smådestillerier växer som svampar ur jorden, Sverige runt.
Nubbar
111 Dufvenkrooks svensk Akvavit 149 kr. Klassiskt kryddad med kummin, anis och fänkål. Personligt avrundad med en skvätt madeira som tillför lite knäckig sötma. Till revbenspjäll och charkuterier. 35 cl och 38 %. Lanseras på Systembolaget 2 december.
86758 Gammal Norrlands Akvavit, 264 kr. Avrundad med sherry till kryddbuketten kummin, anis, fänkål. Sitter bra till julens sillinläggningar. 12 st 5 cl-flaskor i låda. Beställnings sortiment.
Julöl
11776 Nils Oscar jul-Ale 49,90 kr. Personlig, smakrik, fyllig, maltig, med torkad frukt, lakrits och pomeranstoner. Markerad beska. Passar till det mesta på julbordet, men inte till inlagd sill. 7,7 %, 50 cl. Häng på! Brukar ta slut.
Julglögg
Glögg kan smaka vad som helst har vi lärt oss. Från lakrits, choklad, kaffe till saffran.
76400 Blossa 13, Dalarna, 95 kr. Årets årgång smakar som Dalarna, enligt finska producenten Altia som äger Blossa. Vi får associera själva. Jag hittar diskreta glöggkryddor, friska bär, halm och en liten skvätt Grönstedts trestjärniga cognac.
Vi får reda på smaken den 13 dec. Kul idé! 75 cl och 15 %.
96035 Tegnér & Son, Apelsin & Choklad, 79 kr. Harmonisk, söta mörka körsbär, mjölkchoklad och apelsinskal. 50 cl och 15%.
Alkoholfritt
Till alla tomtar som kör bil.
99521 Blossa alkoholfri .0,5 % på den klassiska blandningen. Vaniljsöt med kryddnejlika, ingefära, kanel och kardemumma. Smakrik för pengarna! 29 kr för 75 cl.
Bengans mumma
Doftar kardemumma och citrus med knäckiga toner, barrskog, malt och en försiktig sötma.
Detta behövs
2 julöl
2 Carnegie starkporter
1 sodavatten
6 cl madeira, söt
6 cl gin
1 citron
1/2 tsk mald kardemumma.
Gör så här
1. Häll försiktigt julöl, sodavatten, madeira och gin i en tillbringare.
2. Häll försiktigt i portern längs kanten. Den bildar ett stadigt skum. Pudra över den finmalda kardemumman.
3. Rör om. Riv fint yttersta delen av citronskalet över skumkronan. Serveras kylskåpskall.
Julen är här!
Bengt Frithiofsson, vinskribent i Veteranen