En chokladbotten som toppas med lyxig kola smaksatt med mörk choklad.
En god fika sitter aldrig fel. Särskilt inte om man får något extra gott och lyxigt till kaffet. Vad sägs om mästerkonditorn Jan Hedhs chokladkakor med chokladkolatopping och rostad mandel?
12–14 st
BOTTEN
200 g smör
270 g (3 dl) strösocker
100 g (2 st) ägg
120 g (2 dl) vetemjöl
40 g (1 dl) kakao
12 g (4 tsk) vaniljsocker
5 g (1 tsk) bakpulver
KOLA
200 g (2 dl) vispgrädde (fetthalt 40 procent)
180 g (2 dl) strösocker
100 g (0,7 dl) ljus sirap
100 g mörk choklad (kakaohalt 70 procent)
100 g smör
rostad, hyvlad mandel
BOTTEN
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smält smöret.
3. Lägg sockret i en bunke och häll det smälta smöret över. Rör ordentligt, gärna med elvisp.
4. Tillsätt äggen lite i taget och blanda sedan i de övriga ingredienserna.
5. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
6. Grädda i ugn i 27 minuter.
7. Ta ut bottnen och tryck ned kanterna. Kakan ska vara jämn.
8. Låt svalna.
KOLA
1. Koka upp grädde, socker och sirap till kolan.
2. Blanda i chokladen och koka till 114 grader.
3. Rör i smöret.
MONTERING
1. Bred kolan ovanpå den avsvalnade bottnen.
2. Strö över rostad, hyvlad mandel.
3. Sätt formen i kyl tills kolan stelnar.
4. Dela upp i trianglar.
Recept Jan Hedh
Foto Tine Guth Linse