Mandlar innehåller mängder av hälsosamma ingredienser, till exempel enkelomättade och fleromättade fetter, mineraler i form av magnesium och fosfat, B- och E-vitamin och många andra ämnen med antioxidativa egenskaper.
25 stycken
200 g sötmandel
1 dl florsocker
2 msk apelsinmarmelad
2 äggvitor
Dekoration
florsocker
1 Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
2 Om du vill kan du rosta mandeln i en torr panna cirka 3–5 minuter på medelvärme. Skaka pannan då och då. Rostningen ger en djupare smak till mandeln.
3 Kör den rostad eller orostad i matberedare med knivinsats till ett halvgrovt mjöl.
4 Blanda väl med florsocker och apelsinmarmelad till en klumpfri blandning.
5 Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp och vänd försiktigt ner i mandelblandningen till en smet.
6 Klicka ut 25 kakor på bakpappersklädda plåtar.
7 Grädda cirka 10 minuter mitt i ugnen så att de får en gyllene färg.
8 Låt svalna helt och pudra över florsocker.
Recept Mai-Lis Hellenius
Foto Ulrika Ekblom.