Inkokt lax med romsås
Foto: Mira Wickman
Mat | Recept

Inkokt lax med romsås

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-06-17

6 portioner

900 g färsk laxfilé med skinn
1 liter vatten
2,5 dl vitvinsvinäger
1 rödlök, i små klyftor
1 morot, i centimetertjocka slantar
1,5 msk salt
20 vitpepparkorn
2 lagerblad
ett knippe dill, själkarna (spara dillkronorna till såsen)

Romsås

3 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
80 g sikrom (stenbitsrom eller tångkaviar går också bra)
1 citron, zesten
ett knippe dillkronor, finhackade
örtsalt och nymalen svartpeppar

Tillagning

1. Skär laxen i cirka 3 × 3 cm stora kuber. Lägg i en form lite större än laxbitarna.
2. Blanda vatten, vinäger, rödlök, morot, salt, pepparkorn, lagerblad och dillstjälkar i en kastrull. Låt sjuda i 10 min. 3 Häll den varma lagen över alla laxbitarna. Täck formen med dubbel plastfolie. 4 Låt svalna i 30 min. Låt sen formen stå i kylen minst 1 timme före servering, gärna över natten. 5 Servera med kokt potatis.

Romsås

Blanda crème fraîche, majonnäs, rom, citronzest och dill. Smaka av med örtsalt och peppar. Servera laxen med rom-sås, nykokt potatis och en citronklyfta. Strö på dill.

Recept: Sofia Wood och Ingalill Hägglund

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-06-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas