Servera den inkokta laxen med kall pestomajonnäs, primörer och picklad smålök.
400 gram laxfilé, hel
Inkokningslag
4 dl vatten
0,5 msk salt
1 lagerblad
2 vitpepparkorn
4 msk ättiksprit (12 procent)
2 msk vitvinsvinäger
Primörer och blad
4 små fina morötter, gärna med blasten kvar
6 fina rädisor
4 små färskpotatisar, skalade
4 gröna sparrisar
2 vita sparrisar
en halv gurka, med skal och frön borttaget
Pestomajonnäs
2 dl majonnäs
0,25 dl färdig pesto
salt och peppar
eventuell lite citronsaft
1. Koka upp vatten med vinäger, ättika och kryddor.
2. Lägg laxfilén med skinn-sidan uppåt i en ugnsfast form med höga kanter.
3. Häll på lagen, täck formen med plastfilm och låt fisken stå i minst 20 minuter och svalna i lagen.
4. Skala, skölj och dela på primörerna.
5. Koka dem i kokande vatten med massor av salt i några minuter bara, de ska fortfarande ha tuggmotståndet kvar.
6. Dela gurkan i stavar och lägg i iskallt vatten ett tag.
7. Blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar och eventuellt lite extra citronsalt.
8. Servera sedan fisken ljummen eller kall med pestomajonnäs, picklad smålök, gröna blad, primörer och den iskalla gurkan.
Recept Anette Rosvall
Foto Thomas Carlgren