Bovete är riktig superfood och väldigt gott! Det rostade bovetet smakar fylligt, nötigt och höstigt. Finns i välsorterade mataffärer, annars kan man rosta bovete själv i pannan i förväg.
4 portioner
20 g skogssvamp, till exempel Karl Johan eller trattkantareller
ca 1 dl kokhett vatten
1 gul lök
1 morot
1 msk smör
2 liter grönsaksbuljong
1 msk neutral olja
4 fasta potatisar
1 lagerblad
0,5 dl rostat bovete
salt och nymalen svartpeppar
Till servering
En halv kruka hackad dill eller persilja
smetana eller crème fraiche
1 Lägg svampen i en mugg och häll på det kokheta vattnet. Låt stå i 30 minuter. Sila av och spara vätskan.
2 Strimla svampen.
3 Finhacka löken. Riv moroten grovt.
4 Värm upp en stor stekpanna med smör på medelvärme. Stek löken tills den blir mjuk och får lite färg, det tar 5–7 minuter. Rör om då och då. Lägg i moroten och stek ytterligare tio minuter. Ta av stekpannan från värmen.
5 Blanda buljong och blötläggningsvatten i en kastrull och koka upp.
6 Skala och skär potatisen i 2 cm stora kuber. Häll ner potatisen i den kokande buljongen tillsammans med lagerbladet. Sänk till medelvärme och låt koka i 5 minuter under lock.
7 Skölj bovetet under rinnande vatten och blanda ner i kastrullen tillsammans med lök- och morotsfräset. Låt sjuda på låg värme i 15 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.
8 Häll upp soppan i djupa skålar, toppa med kryddgrönt och en generös klick smetana.