Morot i smeten gör sconesen extra saftiga och de får en vacker färg.
8 STYCKEN
2 dl vetemjöl
2 dl fiberhavregryn
2 tsk bakpulver
1 krm salt
4–5 valnötter
2 msk russin
3/4 dl solrosolja
3/4 dl mild lättyoghurt
1 medelstor morot
1 Sätt ugnen på 225 grader eller 200 grader varmluft.
2 Lägg de torra ingredienserna förutom valnötterna och russinen i en matberedare och häll i solrosolja och yoghurt.
3 Mixa snabbt till en deg.
4 Skala och riv moroten fint och tillsätt den genom att köra ett par varv till.
5 Hacka valnötterna grovt och blanda i dem och russinen för hand.
6 Platta ut degen till en cirka 2 cm tjock platta och stansa ut 8 små scones med ett kakmått eller ett glas. Eller forma 8 små bollar, platta till dem och lägg på en bakpappersklädd plåt eller ställ i muffinsformar.
7 Grädda cirka 10–12 minuter mitt i ugnen.
Recept Mai-Lis Hellenius
Foto Ulrika Ekblom.