Knapriga havrekakor som får smak av torkade tranbär och extra guldkant när de dekoreras med vit choklad.
Cirka 60 kakor
150 g smör
2 dl mörkt fuktigt farinsocker
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
4 dl havregryn
3 dl rågflingor (kan ersättas med havregryn)
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
2 dl torkade tranbär
150 g vit choklad
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och rör ned farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Rör om tills sockret är väl utblandat.
3. Häll smörblandningen i en skål. Vispa upp äggen lätt och rör ned ett i taget i smörsmeten.
4. Rör ihop grynen med mjöl, salt och bakpulver.
5. Halvera tranbären och rör ned dem i smeten.
6. Blanda sedan ned de torra ingredienserna i smeten lite i taget till en kakdeg.
7. Forma köttbullsstora bollar och lägg ut på en plåt, 20 stycken per plåt. Tryck till bollarna något med en gaffel så att de blir mer som kakor. Grädda i 8-12 minuter tills kakorna fått fin färg. Låt kallna.
8. Smält den vita chokladen enligt förpackningens anvisningar. Gör en strut av bakplåtspapper och knipsa ihop med en hålslagare. Spritsa kakorna och ställ dem sedan i kylen så att chokladen stelnar.
Recept Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch