Variera den gravade laxen genom att halstra den lätt. Blomkålen mixas med crème fraiche och smaksätts med curry och räkor.
2 portioner
120 g lättgravad lax i bit (helst en långsmal bit)
¼ blomkålshuvud + 1 näve blomkål skuren i småbitar att toppa med
½ dl crème fraiche
ev. några droppar citronsaft
salt
½ dl vitvinsvinäger
½ dl strösocker
lite curry
50 g skalade räkor
1 bit blekselleri
1. Halstra (stek mycket lätt i het panna) gravlaxen runt om. Ställ kallt.
2. Bryt blomkålen i buketter och koka mjuk i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Häll av och låt ånga av så att blomkålen torkar ur.
3. Vänd ned crème fraiche och koka upp med blomkålen.
4. Mixa blomkålen helt slät i matberedare. Smaka av med salt och eventuellt några droppar citronsaft.
5. Koka upp vinäger och socker och smaksätt med curry. Låt lagen svalna lite och lägg sedan i blomkålsbitarna och låt dem marinera i minst 10 minuter. Låt sedan blomkålsbitarna rinna av i en sil.
6. Skiva bleksellerin tunt. Blanda blomkålshack och selleri med räkorna.
7. Skiva laxen i centimetertjocka skivor och lägg upp på tallrik. Klicka blomkålscrèmen vid sidan om och dra ut klicken med en liten sked.
8. Strö räksalladen över och servera.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch
Recept: Malin Söderström