Rödvinssås med linser blir ett kraftfullt komplement till den milda fisken och blomkålspurén.
4 portioner
600 g gös med skinn
Rödvinssås
3 dl kalvfond (använder du fond från flaska följ instruktionerna)
3 dl rödvin
2 st hackade schalottenlökar
1 lagerblad
2 kvistar timjan
1/2 msk rödvinsvinäger
1 msk smör
salt och peppar
1/2 msk matolja
Blomkålspuré
1 litet blomkålshuvud
3 dl grädde
1 msk smör
Linsragu
2 dl gröna linser
1 morot
1 palsternacka
50 g haricots verts
salt och peppar
1. Lägg den hackade löken i en kall kastrull med ½ msk matolja och sätt på medelvärme. Låt löken svettas tills den slaknar (inte får någon färg, bara tar ut råheten ur löken). Lägg i lagerblad och timjan. Rör runt, häll på rödvin och koka tills såsen börjar tjockna. Tillsätt kalvfond och koka ned såsen i cirka 10 minuter tills det bara är cirka 2 dl kvar. Sila av såsen i en ny kastrull, häll i vinäger och vispa ner smör. Salta och peppra efter behag.
2. Skär av 12 fina blomkåls-toppar till garnering. Rosta dem i ugn, 250 grader i cirka 6–7 minuter, tills blomkålen får fin färg. Skär resten av blomkålen i små bitar och lägg i en kastrull. Häll på grädde så det täcker blom-kålen – fyll på med vatten om grädden inte täcker. Koka blomkålen mjuk, cirka 10–12 minuter. Känn med en gaffel eller sticka. Sila bort all vätska och mixa till en slät puré. Rör ned smör och smaka av med salt och peppar.
3. Koka linserna enligt instruktion på förpackningen. Tärna morot och palsternacka i små bitar och koka i cirka 2 min i saltat vatten. Slanta eller skär haricotsvertsen tunt. Koka upp rödvinssåsen på nytt och lägg ner linser, rotfrukter och haricotsverts.
4. Sätt en stekpanna på medelvärme och lägg i en klick smör. Stek gösen 3–5 minuter på varje sida. Börja steka med skinnsidan nedåt, vänd på fisken när skinnet fått en fin och krispig yta och stek färdigt på andra sidan. Salta och peppra.
5. Arrangera blomkålspuré, linsragu och gös fint på en tallrik.
Text: Mari-Louise Paulson
Recept Marcus Bermdahl
Foto: Björn Tesch