Genom att byta ut falukorv mot den grekiska osten halloumi blir det lättare att hålla rekommendationen på max 500 g kött och chark per vecka. Osten innehåller en del mättat fett. Därför är det bra att använda växtbaserad grädde. Linserna gör rätten mer matig och mättande.
4 port
1 gul lök, skalad och hackad
1 stor röd paprika, urkärnad och hackad
raps- eller olivolja till stekning
2 msk tomatpuré
1 msk fransk senap
1 förpackning, 400 g, finkrossade tomater
2,5 dl växtbaserat grädd-
alternativ, t ex av havre
1 dl röda torkade linser
Ev lite vatten till spädning
1 kruka dill (kan uteslutas)
½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
1 förpackning halloumi (250 g)
Till servering
fullkornsris
stor sallad, gärna med grova grönsaker som morot eller kål
1 Stek lök och paprika mjukt i olja i en stor vid panna utan att det blir bränt.
2 Lägg i tomatpuré och senap och låt det fräsa med ½ minut.
3 Häll i krossad tomat, växtbaserad grädde och linser. Låt det sjuda i 15–20 minuter till linserna är mjuka men inte lösa. Späd med lite vatten om det blir för tjockt.
4 Smaka av med salt och peppar. (Hacka hälften av dillen och rör ner i pannan.)
5 Tärna och stek halloumin krispig i lite olja i en annan panna. Toppa stroganoffen med halloumin (och klipp över resten av dillen).
6 Bjud kokt fullkornsris och en sallad till.