Årets Nationalrätt 1999
Recept: Ulf Kappen, Den Gyldene Freden, Stockholm
4 portioner
2 kycklingar
1 knippa persilja
4 morötter
1 liten selleri
2 gula lökar
75 g smör
1 dl mjölk
4 bakpotatisar
4 ansjovisfiléer
2 vitlöksklyftor
pepparkorn
timjan
Kyckling:
1 Skär ut brösten och lägg dem åt sidan.
2 Dela låren i två bitar och dra av skinnet.
3 Skölj skrovet i kallt vatten.
4 Koka låren i 15 – 20 minuter i ugn när resten är klart.
5 Stek brösten när resten är klart.
Sås:
1 Koka upp skrovet. Skumma väl.
2 Lägg i grönsakerna och kryddor (morötter, selleri, gul lök i bitar, en vitlöksklyfta, pepparkorn och timjan).
3 Låt småkoka i en timme. Sila. Spara lite av buljongen som senare hälls över låren.
4 Koka ner resten. Red av och mixa med persilja och en vitlöksklyfta.
Potatisen:
1 Ugnsbaka potatisen i en timma. Gröp ur.
2 Blanda med mjölk, smör och tärnad ansjovis och ställ åt sidan.
3 Koka morotstavar i vatten, smör och lite socker.