Söndagsstek på vilt med rotfrukter och grönsaker gör vilken gäst som helst lycklig.
6 PORTIONER
1 kilo benfri älgstek
smör- och rapsolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 lagerblad
1 dl vatten
Ugnsbakade grönsaker
900 g potatis
300 g morot
300 g kålrot
300 g fänkål
3 msk smör- och rapsolja
1 1/2 tsk salt
Sås
3 dl steksky + köttbuljong
2 1/2 dl mellangrädde
1 1/2 msk majsstärkelse
3/4 dl torkade tranbär eller
1/2 msk stötta enbär
1. Bryn steken runtom i smör- och rapsolja i en stekgryta. Salta och peppra. Tillsätt lagerblad och vatten. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del. Lägg på ett lock och låt steka på svag värme tills termometern visar 75°, ca 1 timme. Vänd steken efter ca 30 min. Stek klart under lock.
2. Ta upp steken. Täck över med folie och låt vila ca 15 minuter. Gör såsen under tiden.
Ugnsbakade grönsaker
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis, morötter och kålrot. Skär potatis och morötter i klyftor, kålroten i stavar och fänkålen i skivor. Lägg allt i en långpanna. Ringla över smör- och rapsolja och strö över saltet. Vänd runt så att allt blandas. Stek i mitten av ugnen tills grönsakerna är genomstekta, 30–35 min.
SÅS
Mät upp och sila ned steksky och buljong i en kastrull. Tillsätt grädden. Vispa ned majsstärkelse, tranbär och soja. Låt koka upp under omrörning.
Skär steken i tunna skivor. Servera med sås och grönsaker.
Tips: Älgstek säljs både nätad och onätad. Nätet används för att ge steken en jämnare form. Nätet ska sitta på under tillagningen och tas bort före servering. Receptet passar till både nätad och onätad stek.
Recept: Arla köket
Foto: Matilda Lindeblad